조창훈 교수(컴플라이언스&윤리 전공), 로이터통신 인터뷰(2021년 1월 15일자)

등록일 : 2021-01-15

미국법학과 컴플라이언스&윤리전공 조창훈 교수는 삼성 재판 및 그룹사 준법감시위원회관련 이슈로 로이터 통신과 인터뷰를 하였습니다.

자세한 사항은 아래 링크를 참고하시기 바랍니다.

‘MITIGATING FACTOR’

On the broader question of chaebols, Cho Chang-hoon, professor at Hallym University of Graduate Studies, said while the conglomerates benefit from centralised decision-making they are often open to attack, including from investors, on environmental, social and governance issues.

Lee has pledged to change Samsung and make compliance and social responsibility top priorities, in part by ensuring that an independent compliance panel set up last year continues to operate.

The judges who will rule on Monday have said they will take the issue of compliance into account in making their decision.

“This is the first trial that proposed compliance as a mitigating factor in sentencing and it could lead to it being utilised in South Korea’s charisma-led chaebol culture as a way to build consensus with external stakeholders,” Cho said.